Genéza organizačných foriem podnikovej sféry a ich vyústenie do centralisticko-direktívneho systému riadenia národného hospodárstva (Prvý krok). - Jaura, Z.
Predpoklady pre prechod na centralisticko-direktívny systém riadenia v podnikovo-hospodárskej sfére po r. 1945. Dôvody pre prijatie horizontálneho princípu organizácie znárodneného priemyslu. Systémy uplatňované vo vnútropodnikovom riadení: socialistické podnikové hospodárstvo, metóda presného strojárstva a úplné strediskové účtovníctvo.