Jak měřit vyspělost. Ukazatel "lidského rozvoje". - Texler, J.
Ukazovateľ hrubého spoločenského produktu (GNP) na jedného obyvateľa má kontraverznú vypovedaciu schopnosť, najmä pokiaľ ide o priestorové medzinárodné porovnávanie. Zpráva OSN o svetovom ľudskom rozvoji odporúča nahradiť GNP ukazovateľom ľudského rozvoja, ktorý syntetizuje tri hľadiská: nádej na dožitie určitého veku, alfabetizáciu a reálnu kúpnu silu obyvateľstva.