Investitionsunsicherheit, Zinstendenzen und wachsende Kapitalknappheit. - Zinn, K.G
Po zavedení DM v NDR je hospodárstvo vystavené konkurencii na svetovom trhu. Podstatne sa zvýši úverové zaťaženie hospodárstva a situáciu sťažuje medzinárodné zdražovanie kreditov. V medzinárodnom meradle narastá zadĺženie až o 113 perc. Stabilné zvyšovanie úspor domácností a klesajúce úspory v štátnom meradle.