Obec musí mít své zdroje. - Kovařík, M.
Územnej samospráve chýba originálna vlastná finančná a majetková základňa. Miestne rozpočty boli závislé na štátnom rozpočte. Komplexná daňová reforma, ktorá by mala začať platiť od r. 1993 má upraviť súčasné rozpočtové vzťahy a umožniť vytvorenie nezávislosti obcí. Hlavné piliere majetkovej a finančno rozpočtovej základne miest a obcí. Charakteristika potrebného inštrumentária nástrojov, korekcií, legislatívnych foriem umožňujúcich rozpočtovú sebestačnosť.