Definisanje društveno-sistemskih okvira i politike dugoročnog razvoja trgovine.
Trhové hospodárstvo je jedinou alternatívou racionálneho rozvoja každého hospodárstva. Budovanie juhoslovanského obchodu ako trhovej a marketingovej inštitúcie. Racionálne vzťahy medzi výrobou a obchodom, formovanie zahraničnoobchodnej politiky, cenovej a daňovej politiky. Stratégia technického rozvoja celej distribučnej siete.