Zapad - Jug: ekspluatacija ili sotrudničestvo? - Eljanov, A.
Kritika dogmatických "triednych" názorov na ekonomické vzťahy medzi rozvinutými a rozvojovými krajinami. Analýza neekvivalentnej výmeny, mimoekonomického prinútenia, úroku a zisku v súčasnom systéme svetových ekonomických vzťahov a pokračujúcej zaostalosti. Záver, že riešenie vzťahov Juh-Západ je v záujme celého ľudstva a na základe konsenzu sa musí vypracovať medzinárodný mechanizmus riešenia zaostalosti.