Europejski system walutowy. - Oreziak, L.
Európsky menový systém utvorili členské krajiny EHS v r. 1979. Obsahuje tri hlavné prvky: európsku menovú jednotku ECU, kurzový mechanizmus a úverový mechanizmus. Kurzový mechanizmus - každá z mien má centrálny kurz v ECU. Bilaterálny kurz sa môže odchyľovať od centrálneho v rozpätí plus-mínus 2,25 perc. Úverový mechanizmus pre krátkodobé úvery, krátkodobú a strednodobú menovú potrebu.