Zum Entfaltungsprozess der ECU als multinationales Kreditgeld im Zusammengang mit der geldtheoretischen Bedeutung der Weltgeldfunktion im Kapitalismus. - Mondelaers, R.
Úloha svetových peňazí je historicko-logickým vyjadrením univerzálnej vývojovej tendencie výroby tovarov v podobe peňazí. ECU ako systém koordinovanej regulácie medzištátnych peňažných vzťahov a multinacionálne úverové peniaze, ktorých cena je založená na menových kurzoch a odráža pohyb kapitálu.