Obchod se učí obchodovat. - Simonian, Aram
Degradácia čs. obchodu v minulom systéme na distribúciu. Obchodné rozpätie prestalo byť súhrnným meradlom výkonu obchodu. Nenútilo obchodné podniky racionalizovať prevádzky. Zásadná zmena nastáva od 1.1.1991 s liberalizáciou cien. Obchodnému rozpätiu sa vracia jeho ekonomická funkcia. Skúmanie príčin vysokých prirážok obchodu k monopolno vysokým cenám. Vzájomná konkurencia obchodných podnikov ako riešenie.