Desestacionalización de series de tiempo económicas: introducción a la metodología. - Guerrero, V.M
Analýza informácií pred rozhodovacím procesom vylúčením sezónnosti časových radov. Vychádza sa z predpokladu, že tieto pozostávajú "z viacerých zložiek" (tendencia-cyklus, sezónnosť, nepravidelnosť), ktoré je možno oddeliť od radu. Vývoj tohto postupu, charakteristika metód, najčastejšie použitie a aspekty aplikácie. Návrh postupu na voľbu medzi multiplikatívnym a aditívnym modelom na vylúčenie subjektivity vizuálneho hodnotenia.