Vnutrifiremnyje kommunikacii: amerikanskij opyt 80-ch godov. - Hattersley, M.
Prechod od technokratického k inovačnému typu riadenia. Nové kanály komunikácie "zdola nahor", besedy vedúcich s pracovníkmi o zvyšovaní produktivity, sústavné sledovanie názorov pracujúcich, skupinový prístup k rozhodovaniu, krúžky kvality. Informovanosť pracovníkov o stave biznisu.