O zaščite ot bjurokratii pri perechode k rynočnoj ekonomike. - Ževčenko, Ju
Byrokrat je, hoci nie je vlastníkom, zviazaný s procesom reprodukcie. Môže ho stimulovať, alebo brzdiť. Pri prechode k trhu má byrokrat moc, z jeho rúk sa získavajú fondy potrebné pre podnikateľskú činnosť. Spojením byrokracie s príslušníkmi tieňovej ekonomiky sa jej moc zväčšuje. Akými zmenami v ekonomike by sa dalo odstrániť zosilňovanie moci byrokracie.