Lager'nyj NEP i rynočnyje programmy. - Arslanov, V.
Ako sa v ZSSR bývalí čierni obchodníci, podvodníci a stranícka mafia stávajú nositeľmi súkromnovlastníckych vzťahov, majiteľmi nových podnikov, ako je ľud vytláčaný z verejnej správy, z vlády a ako je marxistická ideológia nahradzovaná náboženskou ideológiou, antikomunizmom, šovinizmom a pod. Rozbitie jednoty ľudu, vznik nebezpečia novej diktatúry.