Is an out-of-spec product really out of spec? - Tunner, J.
Taguchiho téza o zvýšení nákladov na výrobok pre spoločnosť, ak nezodpovedá cieľovým požiadavkám, aj keď nevybočuje z rámca technických podmienok. Taguchiho funkcia straty ukazuje, že ak je záujem stanoviť navyše náklady na dielec na hranici technických podmienok, oproti nákladom na dielec zodpovedajúci cieľovým hodnotám, je možné vypočítať celkové náklady variability pre celú produkciu tohto dielca.