S výzkumem do Evropy. 1. - Koudelák, A.
Veda a výskum vyžadujú v každej krajine podporu štátu. Uvedenie na niekoľkých príkladoch vyspelých ekonomík, aká je účasť štátu na riadení vedy a techniky a vymedzenie spoločných čęt tejto účasti. Finančná účasť štátu, zvyšovanie počtov pracovníkov vo výskume, ciele stimulácie prostredníctvom štátnych prostriedkov. Charakteristika jednotlivých modelov podpory vedy a výskumu zo strany centra. Pomoc štátu malým a stredným firmám a úloha prezidenta.