Sovremennaja forma obščestvennoj sobstvennosti. - Klocvog, F.
Skúmanie otázky, aká forma vlastníctva zodpovedá súčasnej úrovni rozvoja výrobných síl. Názor: najvhodnejšou formou je vlastníctvo všeľudové, kde vlastníkom je ľud, disponuje ním štát (republiky) a využíva ho pracovný kolektív. Tieto požiadavky splňuje árenda (prenájom). Podnik nadobúda dvojaký charakter - vo vzťahu k štátu je časťou všeľudového vlastníctva, vo vzťahu k iným podnikom samostatným výrobcom tovarov.