K pojetí hospodářské politiky. - Šulc, Zdislav
V reálnom socializme sa nesformovala teória hospodárskej politiky. Táto teória, ako teória správania sa štátu, sa začala formovať v kapitalistických štátoch už v 30 rokoch. Charakteristika dvoch hlavných prúdov tejto teórie: anglo-amerického a kontinentálneho. Obidva smery rešpektujú trh a obidva konštatujú jeho nedokonalosť. Považujú za nutné také intervencie štátu do ekonomiky, ktoré doplňujú, či zdokonaľujú trhový mechanizmus. Potreba jednoty konštitutívnych a regulatívnych prvkov.