Liberalizace neznamená dělat, co chceme, ale co musíme. Dopravní politika. - Stejskal, P.
Dopravná politika je súčasťou hospodárskej politiky štátov, ktoré presadzujú rôzne zásady dopravnej politiky. Prepravný trh sa liberalizuje. Cestná doprava má omnoho negatívnejšie ekologické dopady ako doprava železničná. V rámci EHS bude predaj dopravných služieb prebiehať bez obmedzenia. Voľba dopravných prostriedkov musí byť regulovaná. Ekologické hľadiská uprednostňujú železničnú dopravu.