Predposylki perechoda k rynočnoj ekonomike. - Volynskij, G.
Nevyhnutnosť uvedomelého štátneho regulovania trhu aj vo vyspelých západných ekonomikách. Štátne regulovanie zosilňuje pozitívne črty trhu a zoslabuje jeho nedostatky. V ZSSR sa trh buduje od nuly. Niet trhu výrobných prostriedkov, trhu nových technológií, informácií, cenných papierov, pracovnej sily, i spotrebiteľský trh je obmedzený a dezorganizovaný. Cesty rozvoja trhu a tvorby podmienok pre konkurenciu a prechod k trhovej ekonomike.