Mirovoje chozjajstvo: charakter raznorodnosti i zadači integracii. - Solonickij, A.
Zložitosť problematiky integrácie centrálnej a periférnej časti svetového hospodárstva spočíva v tom, že v procese integrácie vystupujú na jednej strane vyspelé ekonomické štruktúry a na strane druhej hospodárstva bez rozvinutých mechanizmov ekonomickej samoregulácie. Nutnosť prežitia ľudstva robí takúto integráciu nevyhnutnou. Vedeckotechnický rozvoj vytvára predpoklady pre rozširovanie sféry zlučiteľnosti dvoch častí svetového hospodárstva.