Strategické souvislosti společných podniků. - Čakrt, M.
Vnútorné a vonkajšie diverzifikačné sily pôsobiace na podnik. Psychologický faktor, vertikálna integrácia, snaha zmeniť nákladovú oblasť za ziskovú. Vonkajšie tlaky: dodávateľské, odberateľské odbytové tlaky, technologická rozvetvenosť doterajšej výroby, pôsobenie daňového systému. Zjednotenie podnikov na báze trhu alebo technológie.