Zákon o Štátnom fonde životného prostredia Slovenskej republiky. - Hétharši, Július
Zákon o Štátnom fonde životného prostredia SR vytvára základ pre novú konštrukciu právnej úpravy ekologickej politiky na úseku ekonomických nástrojov. Účelom je sústreďovanie peňažných prostriedkov a ich využívanie v záujme životného prostredia. Zdrojmi fondu sú najmä odplaty za vypúšťanie odpadových vôd, za odber podzemnej vody, pokuty za znečisťovanie a pod.