Englišova teleologická teorie hodnoty a ceny. - Daněček, J.
Englišovým prínosom k riešeniu otázky správania sa ekonomických subjektov je poznanie, že pravidlá správania nemožno formulovať ani v rámci psychológie ani v rámci matematiky, ale len v rámci noetiky ako pravidlá logické. Pomocou teleologickej noetiky sformuloval originálnu univerzálnu ekonomickú teóriu logických modelov základov základných hospodárskych sústav, hodnoty, výmeny, ceny i rovnovážneho trhového mechanizmu.