Nositelé Nobelovy ceny za ekonomii za rok 1990 - Jonáš, Jiří
Nobelova cena za ekonómiu za r. 1990 udelená americkým ekonómom Harry Markowitzovi, Wiliamovi Sharpovi a Mertonovi Millerovi. H. Markowitz rozpracoval teóriu optimálnych investícií bohatstva do aktív, vypracoval model cenovej tvorby kapitálových aktív (CAPM). W. Sharp prispel k teórii CAPM rozpracovaním teórie rozdelenia rizika. M. Miller je spolutvorcom (s F. Modiglianim) teorémy invariancie (teorémy MM).