Local justice. How institutions allocate scarce goods and necessary burdens. - Elster, J.
Problematika decentralizovanej alokácie zvláštneho tovaru a služieb a s tým spojených nákladov. Výklad obsahu termínu lokálna spravodlivosť zahrňujúceho napr. výber záujemcov o štátne byty, výber mladých mužov do vojenskej služby, prijímanie študentov na vysoké školy, udeľovanie imigračných víz, výber pracovníkov určených na prepustenie v období recesie atď. Odlišnosti vo výklade pojmov podľa krajín a oblastí.