Pojetí přechodu v socialistických ekonomikách. - Laski, K.
Prechod od prikazovacej ekonomiky k trhovej je bezprecedentný, nemožno preto doktrinársky aplikovať modely vyspelého trhového hospodárstva. V bývalých socialistických krajinách neprevažuje súkromné vlastníctvo výrobných faktorov, základom nie je súkromné podnikanie, trh nie je dominantným koordinačným mechanizmom. Nemožno rozvíjať čistý kapitalistický systém s okrajovou úlohou štátu, čo podporujú zahraniční experti - prevážne monetaristi - ako aj MMF a Svetová banka.