K monopolizácii priemyslu na Slovensku po roku 1945. - Jaura, Z.
Monopolizačné tendencie v ponuke i dopyte po znárodnení priemyslu. Vznik ústredných a oblastných riaditeľstiev (1946). Centralizácia podnikov (161 znárodnených podnikov), vytvorenie národných podnikov (27). Uprednostňovanie tzv. riadiaceho princípu pred ekonomickou racionalitou. Zoznam znárodnených podnikov.