Ekonomická podstata emisních poplatků. - Černá, A.
Model trvalo udržateľného rozvoja vyžaduje nielen zabezpečenie vysokej ekonomickej efektívnosti, ale aj ekologickej rovnováhy. Účinná ekologicky orientovaná hospodárska politika má disponovať špecifickou, územne i vecne diverzifikovanou sústavou ekonomických nástrojov. Významným nástrojom sú poplatky za narušovanie životného prostredia vypúšťaním odpadových látok, ktoré sa nazývajú emisné poplatky, alebo tiež emisné dane. Ich podstata, funkcie, výška a ich postavenie v scenári ekologickej stratégie v ČSFR.