Nevazstanovimite prirodni resursi i opazvaneto na okolnata sreda pri dobiva i prerabotkata im. - Todorov, T.A
Medzi neobnoviteľné prírodné zdroje patria minerálne suroviny (uhlie, nafta, kovové rudy, nekovové suroviny). Stav ťažby a spracovania neobnoviteľných surovín vo svete a ich vplyv na životné prostredie. Opatrenia na minimalizáciu negatívnych vplyvov ťažby a spracovania minerálnych surovín a na zabezpečenie harmónie medzi sociálnymi, ekonomickými a ekologickými problémami.