Čovekat v sistemata obštestvo-priroda. - Mastikov, P.
Prírodný systém prerastá do supersystému spoločnosť-príroda vtedy, keď vzniká práca a formuje sa ľudské spoločenstvo. Skúmanie vzťahu medzi prírodou a spoločnosťou z hľadiska určenia príčin vznikajúcich protirečení a narušovania ekologickej rovnováhy. Pokus modelovať vzťah medzi spoločnosťou a prírodou na makroúrovni. Téza, že človek vytvára a rozvíja formy týchto vzťahov nielen ako člen spoločnosti, ale aj ako prvok prírody.