Železnižná doprava v zahraničí: financovanie a ekonomika.
Vo vyspelých ekonomikách sa doprava stáva záujmovou oblasťou vlád. Realizácia pružnej tarifnej politiky, rozvoj dopravných služieb. Podpora železničnej dopravy dotáciami pre jej energetické a ekologické prednosti. Priame aj nepriame podporovanie železníc v USA sa prejavuje aj v investičnej politike, rozdeľovaní vládnych objednávok prepráv medzi jednotlivé druhy.