Áz állami számvevöszék történetének tanulságai. - Horváth, Gyula
Hlavné prvky štátnej správy a ich zákonná pôsobnosť. Vonkajšie prvky, ktoré ovplyvňujú kontrolnú činnosť účtovníckeho dvora. Skúsenosti z činnosti predchodcu z Rakúsko-Uhorska, na ktoré po 40 rokoch účtovnícka organizácia nadväzuje. Zodpovednosť dvora za účtovníctvo a v oblasti právnej a politickej. Činnosť vrchnej štátnej účtovníckej stolice, jej efektívnosť, ciele.