hazai kutatás mint tudományos nagyüzem áttekintése. - Kiss, Imrich
Nevyhnutná reforma organizačnej štruktúry maďarskej vedeckej práce a vedeckých inštitúcií. Požiadavka stálosť a pružnosť. Súčasné problémy a reforma Maďarskej akadémie vied. Členenie ústavov a inštitúcií podľa vedných oblastí a záujmových zoskúpení. Efektívnosť a zotrvačnosť. Možnosti získavania financií na vedeckú prácu od domácich i zahraničných sponzorov, alebo konkrétnych objednávateľov.