Social'naja kartina mira i novoje myšlenije. - Altuchov, V.
Na prelome dvoch tisícročí sa vedeckotechnická revolúcia rozširuje aj na spoločenské vedy, politiku, kultúru. Výsledkom tohto procesu je vznik novej filozofickej logiky myslenia, prechod od tradičného fundamentalistického modelu sveta k mnohorozmernému, polymorfnému sociálnemu modelu.