Sociálně ekonomické postavení mládeže v ČR. - Tomolya, Š.
Mladí ľudia ako jedna zo skupín obyvateľstva, na ktorú najsilnejšie dopadajú následky prechodu ekonomiky na trhové hospodárstvo. Podľa OSN a ES do skupiny mladej generácie patria občania do 26 rokov. V ČSFR do tejto skupiny patrí v r. 1990 36 perc. populácie. Sociálno nepriaznivé javy sa budú kumulovať v prvej polovici 90 rokov, osobitne vo vekovej skupine 20-24 rokov (nezamestnanosť, bytový problém, fenomén masovej chudoby atď.).