Džejms Mid. Različnyje formy dolevoj ekonomiki. 1. Referat. - Lobanova, Je
J. Meade na základe analýzy kapitalistickej trhovej ekonomiky skúmal, ako v podniku vytvoriť optimálny model stimulovania vysoko produktívnej práce všetkých pracujúcich - od robotníka po najvyšších riadiacich pracovníkov. Vypracoval teóriu podielovej ekonomiky predstavujúcej súhrn rôznych schém rozdeľovania dôchodku podniku, ktoré umožňuje odstrániť protirečenie medzi vlastníkom a námezdným robotníkom. Ukazuje možnosť premeniť robotníka na vlastníka a rozšíriť vnútorné investície. 4 základné typy podielových zmlúv.