Aus der Geschichte der Zahlungsmittel (des Geldes). - Runge, H.-J
Etapa tzv. primitívnych peňazí, resp. predmincové obdobie a rôznorodosť naturálnych platobných prostriedkov (mušle, ťavy, perly, káva...). Objavenie sa kovových peňazí v európskej kultúre r. 700 pr. n.l. Použitie maníl (špeciálne náramky z medi, železa..), textílií, ale i ginu ako platidla.