Političeskij mechanizm i rynok: vyvody dlja demokratičeskich gosudarstv. - Melcer, E.
V demokratických krajinách to, do čoho štát môže zasahovať, je splnomocnenie k disponovaniu zdrojmi prostredníctvom daní, regulácie a iných nástrojov. Prerozdeľovanie medzi skupinami obyvateľstva - krátkodobé i dlhodobé - príčinou rastu štátnych rozpočtov v trhových ekonomikách. V totalitných systémoch štát má prevládajúci vplyv v rozdeľovaní a prerozdeľovaní dôchodkov. Skúmanie úlohy štátu, pôsobenia politického a trhového mechanizmu v liberálnych a demokratických spoločnostiach.