Nie ma nauki bez autorytetów. - Zbichorski, Z.
Poľská akadémia vied, jej orgány a úlohy. Vízia budúcnosti sveta. Čo treba pripraviť, aby sa dalo predvídať? Model vedeckého života. Treba dodržiavať 4 hlavné zásady pri zachovaní tradície myslenia a vedeckej činnosti. Treba prijať zásadu, že bez autorít nieto vedy. Profil poľského vedca prof. dr. J. Tymowského a návrh na jeho menovanie za najlepšieho vedca.