Sociální sondy do reformy. Kdo je sociálně potřebný? - Jouza, L.
Za sociálne potrebného sa považuje občan, príjem ktorého nedosahuje životné minimum a ktorý si nemôže svoj príjem zvýšiť vlastným úsilím. V súvislosti so zdravotným stavom, zvýšenými nákladmi na bývanie a pod. možno za sociálno potrebného uznať aj občana, s príjmami vyššími ako životné minimum. Naopak, za sociálno potrebného nemožno uznať občana s vysokou majetkovou úrovňou. Charakteristika ďalších úprav podľa zákona o životnom minime.