Jste oblíbení? - Čejpa, C.
Neobľúbenosť u spolupracovníkov a obchodných partnerov spôsobuje rôzne komplikácie. Osobné vlastnosti ako hlavné príčiny neobľúbenosti. Ochota pomôcť a poradiť ako jedna z hlavných ciest získania obľúbenosti. Schopnosť ovládať sa a včas ustúpiť ako ďalšie predpoklady obľúbenosti.