Pověst a skutečnost. Kvalita pracovní síly v Československu. - Havel, J.
Pozitívnou stránkou čs. pracovnej sily je jej kvalifikácia, schopnosť tvorivých pracovníkov improvizovať. Nízka mzdová úroveň je pre zahraničných investorov priťažlivá. Negatívom je, že čs. pracovník nie je schopný odvádzať trvalo špičkový výkon, dodržiavať technologickú disciplínu, čo sa priamo odráža v kvalite výrobkov. Čs. pracovníci sú zvyknutí používať pracovnú dobu a zverené prostriedky vo vlastnom záujme a nie v záujme zamestnávateľskej inštitúcie.