Ješče raz o častnoj sobstvennosti na zemlju. - Vesnin, V.
Hlavnou črtou súkromného vlastníctva v súčasnosti i vo vyspelých kapitalistických krajinách nie je individualizmus, ale suverenita, nezávislosť od vonkajších zásahov. V ZSSR vlastníctvo pôdy jestvuje (rodinné farmy, individuálne hospodárstva, družstvá, vlastníctvo pracovných kolektívov a pod.). Súkromné vlastníctvo pôdy nemá z hľadiska jej využívania zmysel. Zmysel má len v prípade, keď vlastník chce s ňou špekulovať. Pôda nie je nikým vytvorená, patrí v rovnakej miere všetkým.