Načo je nám federácia? 1. - Špaňár, S.
Pokus odpovedať na otázku, prečo je pre občanov Slovenska (ale aj Čiech) výhodnejšie žiť vo federácii než v samostatnom štáte. Ak by sa v ČSR vývoj po r. 1938 nebol prerušil, za podmienok demokracie, voľného trhu a súkromného podnikania bola by ČSR v Európe na 5.-6. mieste v životnej úrovni a ekonomickej sile. Za ostatných 50. rokov sa ČSSR dostala na úroveň rozvojových krajín. Poukázanie na to, čo všetko by muselo Slovensko zaplatiť za dosiahnutie ekonomickej samostatnosti.