Můžeme si dovolit, aby svobodné podnikání v tržní ekonomice bylo skutečně svobodné? - Bureš, I.
Trh, na ktorom sa určuje cena i kvalita produktov, sa nazýva výkonným trhom. Rôzne trhy sa vyznačujú rôznou výkonnosťou aj v rozvinutých trhových ekonomikách. Príklady nevýkonných trhov, kde je slobodné podnikanie spoločensky nežiadúce. Príklad výkonných trhov, kde je slobodné podnikanie maximálne žiaduce. Okolnosti v ktorých musí štát zasahovať do súkromného podnikania. Nevyhnutnosť regulovania obchodu s nehnuteľnosťami.