Sociální zabezpečení v tržní ekonomice. - Průša, Ladislav
Hlavné nedostatky starej, doteraz platnej sústavy sociálneho zabezpečenia: chýba v nej prvok dynamickej konštrukcie výpočtu dávok, ich valorizácie, nie sú v nej predpoklady pre rozvoj občianskej sociálnej výpomoci, nie je rozvinutý ani systém sociálneho poistenia. Základné princípy novej koncepcie sociálneho zabezpečenia. Princíp univerzality, uniformity, komplexnosti, adekvátnosti, sociálnej garancie, solidarity a spravodlivosti a princíp participácie.