Podnik a společnost. - Pakosta, J.
Podniky vznikajúce v ČSFR sa snažia koncentrovať svoj vzťah ku spoločnosti do základných klasických pozícií slobodného podnikania. Neobmedzený rast podnikov vo vyspelých krajinách však je doprevádzaný narušovaním ekologického, sociálneho i politického prostredia. Silný vplyv sociálnych doktrín vedie k pretváraniu kapitalistickej ideológie a k pretváraniu podniku z čisto ekonomického na sociálno-ekonomický inštitút. Náčrt štyroch alernatívnych scenárov budúcnosti podniku a obmedzení a ohraničení činnosti podniku.