Hegemony and the future world order. After insularity. - Goldstein, J.S
Úloha inzularity a inzulárnej mentality v hegemonickom svete. Teoretický vzťah medzi inzularitou a hegemóniou - dva príklady zo starovekej histórie (Atény a Benátky) a päť z moderných dejín (Portugalsko, Holansko, V. Británia 18. a 19. storočia a USA). Výklad štyroch scénarov pre budúci svetový poriadok v post-inzulárnej ére.