Obščestvennoje razvitije: pjat' formacij ili dve "vetvi"? - Vostrikov, P.
Kritika nesprávnych téz historického materializmu, týkajúcich sa zákonitého nástupu socializmu po kapitalizme, rozhodujúcej úlohy výrobných síl vo vývine, podcenenia úlohy výrobných vzťahov a nadstavby. Päťstupňová schéma spoločenského rozvoja bola formulovaná po Marxovi, kanonizovaná Stalinom. Uvedenie tých Marxových základných téz, ktoré dávajú i dnes kľúč k pochopeniu ľudskej histórie, osobitne učenia o dvojakom charaktere práce a o formách jeho riešenia v "dvoch vetvách".