K některým problémům postavení filozofických kategorií nutnosti a nahodilosti v ekonomické teorii. - Daňhel, Jaroslav
História filozofického nazerania na náhodu. Aristotelovský, descartovský a moderný typ racionality. Matematický prístup k pojmom nutnosť, náhoda a neurčitosť. Fázy novej vednej disciplíny "risk management" (analýza rizika, ovládanie rizika, jeho kontrola a financovanie).